Balıkçı ile deniz levreği miydi, değil miydi diye uğraşmak yerine, çiftliği olmayan gerçek denizde yetişen balıkları mevsiminde alıp cesaretle denemenin doğru olduğunu düşünüyorum. Bunları denemek için bir kaç tarif okuyup öğrenip, ya karıştırarak ya da bir tanesini izleyerek ilerlemek gerekiyor. Belki başkaları da bu fikirde olur ya da ileride kendim yine yaparım diye buraya tarifi ve nasıl yaptığımı, sonuçta da nasıl olduğunu not edeyim.
Kırlangıç’ın mevsimi Nisan ayı. Balıkçıda kırlangıcı tanımak kolay, kafasının yanındaki yüzgeçleri ile, fosforlu portakal-kırmızı arası rengi ile dikkat çeken bir balık.
Kırlangıcın sırtında büyükçe bir yüzgeç var, her iki yanından bıçağı hafifçe daldırıp yüzgecin altında birleştirerek kesip yüzgeci çıkarın, ancak atmayın. Daha sonra kafasını iki yanağının boşluğundan kesip ayırın, yine sakın atmayın.

Kalan gövdenin kafaya yakın yerlerindeki yan yüzgeçleri kesip atın ve en son altta, ortadaki ince kılçık yüzgeçleri tersten kesip atın. Elinizde büyükçe gövde kalacak.

Bir tencereye bir buçuk su bardağı su, biraz zeytin yağı, patates, havuç, soğan, biber artık evde ne varsa ince dilimleyip atın.

Balığın kafası ve sırt yüzgecini de atıp 15-20 dakika iyice kaynatın. İçine defne yaprağı, tuz, karabiber, bir iki diş sarımsak ve seviyorsanız kırmızı acı biber ekleyin.

Bu arada yine evdeki sebzeleri ince dilimleyip hazırlayın. Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtıp, ince dilimlenmiş patates ve soğanları kızıllaşana dek çevirin.
Kızıllaştıklarında diğer tüm sebzeleri, domatesi ve beş-altı sarımsak dişini katın ve bir kaç dakika daha pişirin.
Diğer pişirdiğiniz balık suyunu, süzgeç ile geniş tencereye süzüp aktarın. İşte buğulamaya asıl lezzetini veren bu balığın kendi suyu. Süzdükten sonra artanlar çöpe.

Balığı koyun ve 15 dakika orta ateşte pişirin. Balığı koyduğunuzda tane karabiber, hafif acı ve kırıp küçük küçük yaptığınız bir iki defne yaprağını eklemeyi ihmal etmeyin.

Pişirme süreniz bittiğinde balığın dolgunlaşıp açıldığını göreceksiniz. Altını kapatın ve yaklaşık beş dakika kapağı kapalı bekletin.

Afiyet olsun.
os
Alpay Bey,
Elinize sağlık, afiyet olsun.
Mühendislik eğitimi almanız sebebi ile şu suali tarafınıza yöneltmek istiyorum: Tarifi verirken kullanılan ürünlerin miktarını ve pişirme sürelerini daha kesin verseniz; birkaç, biraz, üç dört gibi ifadeler kullanmasanız sonuç daha lezzetli olmaz mı?
Teşekkürler
OS
AÖ
Teşekkür ederim geri bildiriminize, bundan sonra daha net sayısal değerler yazacağım