Beğendiklerim Blog Genel

Başkaları İçin Ağaçlar

By
on
16 Ocak 2021
Fotoğraf : Aziz Gökdemir

Warren Buffet, çok sevdiği ve saygı duyduğu hocası Ben Graham’in ünlü kitabı The Intelligent Investor’ın dördüncü basımına yazdığı önsözde Amerikalı yazar ve gazeteci Walter Lippmann’ın “başka insanların altında oturacakları ağaçları diken insanlardan” bahsettiğini söyler. Kırkların sonlarında Graham’in yanında araştırma görevlisi olarak çalışırken bildiği çoğu şeyi ondan öğrendiğini ve 1950 de ilk basılan bu kitabın günümüzde halen finansal yatırım dünyasına girecek insanlar için en önemli kaynak olduğunu her yerde ifade eder.

Bu kadar değer verdiği bir insan için de “Graham, başkaları için ağaç dikenlerdendi” der. Bir insan için söylenebilecek ne kadar olağanüstü bir övgü sözü.

Bu söz beni çok etkiledi, biraz Google’ladıktan sonra oldukça geriye giden bir kullanımı olduğunu fark ettim.

Tanımadığınız kişiler dahi olsa, gelecekte birilerinin sizin diktiğiniz bir ağacın altında oturup keyif sürmesini, henüz o ağacın tohumunu dikerken siz hiç göremeyeceğinizi bilseniz dahi bunu yapmak ne kadar güzel bir davranış.

Bu sözün gerçek anlatmak istediği herhangi bir karşılık beklemeden olabildiğince yardımseverlik ve insancılığı başka günlere bırakıp, bugün şu ağaç dikme olayına odaklandım. Üstelik dünyanın bu derece karbonu atmosferde barındırması ile, bu halinde de bu söz gerçek anlamda da çok önemli hale gelmiş oluyor. O derece yoğun karbon ağaç ağaç azalır mı bilmem ama bir miktarını alacağı kesin. O miktara odaklanalım.

Yazının ön görsel fotoğrafı çok sevdiğim arkadaşım Aziz Gökdemir‘den. Aziz de o fotoğrafı çekerken, başkalarının bir farklı ihtiyaç için kullanacağını bilmiyordu. Demek ki böyle böyle bu işler bir zincire dönüşüyor. Bu arada Aziz’in babası, sevgili Oryal Gökdemir azimli bir ağaç dikicisiymiş, bunu öğrendim. İstanbul’da bir çok yere ağaç dikmiş ve bu doğrultuda uğraşmış. Alkışlar Oryal amcamıza.

12 Kasım 2020 – İhtiyaçlar

Şanslıyım ki bu tohumdan ağaç yetiştirme işini yapabilmek için büyükçe bir balkonum ve de buna izin veren bir eşim var. İlk bir kapalı seraya ihtiyacım vardı. Biraz araştırma sonrası bulduğum Muğla’da Mandu isimli çok iyi ürünler üreten bir firmadan, bir web sitesi aracılığıyla bir ahşap sera aldım, onu yukarı çıkarmak, kurmak bir kaç haftamı aldı. Ama sonuçta çok sağlam, iyi bir sera ortaya çıktı.

Sonrasında özel toprak, torf ve perlit geldi. Toprak için bir süre okuduktan sonra torf, solucan gübresi, leonardit ve perlit katkılı İlpasol firmasının çimleme toğrağını seçtim.

Mersin’de bir firmadan dikimi yapacağım plastik viyolleri aldım. Bunun fazla bir özelliği yok 4 cmlik viyolleri tercih ettim. Tabi bu adımların her birinde biraz okuma biraz video seyretme ile ne yapacağıma karar vermeye çalıştım. Bir yol yürüyüp başarılı sonuçlar aldığımda bunları adım adım tekrar yazarım.

Toprağı bir miktar daha perlit ile karıştırıp, bakterilerden arındırmak için, fırında 80 derecede 15 dakika pişirip viyollere doldurdum ve bir süre dinlenmeye bıraktım.

16 Ocak 2021

İlk olarak 18 farklı ağaç tohumu aldım. Internet’ten bu tohumların nasıl dikileceğine dair bir çok bilgi almaya çalıştım. Paket halinde satıldığından farklı adetlerde gelebiliyor. Özenle paketleri ve ıslatma (içinde bekleyecekleri ılık su) yapacağım küçük kavanozları numaralandırdım.

  1. İçi Kırmızı Ejder Meyvesi – Pitaya (5)
  2. Küçük Meyveli Hünnap (5)
  3. Frenk İnciri Dikenli İncir (20)
  4. İçi Beyaz Ejder Meyvesi – Pitaya (5)
  5. Feijoa Kaymak Ağacı (5)
  6. Papaya Ağaç Kavunu (3)
  7. Kamkat (5)
  8. Beyaz Frenk Üzümü (10)
  9. Tatlı Dikensiz Böğürtlen Tohumu (10)
  10. Bursa Siyahı Dürdane İnciri (5)
  11. Kudret Narı (10)
  12. Siyah Frenk Üzümğ (10)
  13. Tomentasa Paulownia (50)
  14. Limoni Servi (25)
  15. Doğal Pembe Ahududu (20)
  16. Lagerstromia Indica Beyaz Renkli Oya Ağacı (5)
  17. Anadolu Küçük Meyveli Kızılcık Tohumu (10)
  18. Joltomato (20)

Yaşasın, yarın bazılarını dikmeye başlıyorum.

17 Ocak 2021 – İlk Dikim

Evet bugün sonunda dikili bir ağacım oldu, hatta 196 tane oldu. Viyolleri toprakla dolduruyorsunuz. Sonrasında bir parmak sokarak tohumları bırakacağınız yuvayı yapmış oluyorsunuz.

Çok derin olmamalı anca parmağın ilk eklemine kadar. Tohumların üstünde tohum boyunun iki katı kadar toprak olması gerek diye tarif ediyorlar. Artık o an ektiğiniz tohuma göre de bir derinlik belirleyeceksiniz.

Sonrasında bu yuvaya bir veya iki tohum bırakılıyor. Heryerde böyle tarif ediyor bir ya da iki. Büyük bir bölüme iki tohum bıraktım, bazılarına da tek tohum. Sonuçlara göre bu bir iki neden bu şekilde anlayacağım.

Tohumları grup grup viyollere diktim, viyollerdeki yuvaları da numaralandırdım. Gerçi bu etiketlerin dış ortamda duracak ve sulanacak viyollerde ne kadar duracağına yönelik şüphelerim var, daha iyi bir yntem bulabilirim.

Tohumların büyüklükleri oldukça farklı, kimi küçük bir arı büyüklüğündeyken kimileri tuz tanesinden hallice. Tabi o kadar küçük olunca görmek, alıp toprağın içine aktarmak oldukça zor olmakta. Bundan sonra en iyisi biraz daha irice tohumlarla çalışmak. Çok küçük tohumlarla çalışmak da oldukça zor, verimsizlik de olmakta. Bir de dikkatimi çeken konulardan biri tohumcu hiç bir paketin içine olması gereken adedi koymamış, genellikle daha fazlası.

Tavsiyem en başta fıstık çamı tohumu kullanmak. Çalışmak oldukça rahat.

Fıstık çamı tohumu

Herbirinde 28 göz bulunan 7 viyolü ektim. Bir kaç tanesinde ne yazık ki fire oldu. Viyol gözlerinin altında açıklıklar var, su gitsin diye ancak buradan toprak da akıp gidiyor, engellemek için kağıt parçacıkları koydum oraya çoğunda dayandı ama bazıları kayıp olup gittiler.

30 Ocak 2021

Dar alanı daha iyi kullanmak için raf aldım. Galvanize metal tercih ettim bu sayede sürekli sulama nedeniyle ıslanmaya karşı herhangi bir şey olmayacak. Tabi bunları kurmak oldukça meşakkatli bir iş.

Viyol Kullanımı Konusu

Bu viyollerin en altında bir delik var, oradan sanırım fazla suyu tahliye ediyor.

Ancak sorun buradan toprak akıp gidiyor. İlk yaptığım dikimde bazı hazneleri kaybettim. Oraya kağıt koymayı denedim ama kağıt su nedeniyle kendini erken bıraktı. Bunun için plastik dosyadan taban alanından daha küçük parçalar kestim ve viyolün en altına bıraktım. Hem su gidebilecek, hem de toprak içeride kalacak.

6 Şubat 2021

Bugün diğer iki rafı kurup dikime devam etme planındaydım. Ancak rafın içinden çıkan cıvatalar az geldiğinden sadece birini kurabildim. Ancak 354 ağaç daha diktim. Bugün sedir ağacı ve cennet ağacı diktim. Cennet ağacı çalışması orta zor, ama sedir kolay.

Sedir ağacı tohumu

Gün sonunda artık bayağı derli toplu hale geldi. Haftaya diğer rafı da yaptım mı sanırım dikim olayı bitecek.

13 Şubat 2021

Bugün diğer rafı da tamamlayıp tüm ekim işlerini bitirdim. Geçen haftadan kalan sedir ve cennet ağacı tohumlarını ektiğim gibi bu hafta yeni gelen az adetli çeşitli tohumları da ektim.

  • Ejder gözü
  • Kamkat
  • Mandalina
  • Passion fruit, çarkıfelek
  • Kızılcık
  • Zeytin
  • Kayısı
  • Portakal
  • Kivano
  • Papaya
  • Şeftali
  • Limon
  • Elma
Seranın bitmiş hali

Şimdi bir sulama programı yaptım, Cumartesi günleri yağmur yağmış gibi hortumlu sulama, diğer günler iki günde bir her alana en az iki kez olmak spreyli sulama.

Farklı toprak karışımı, farklı perlit oranı ile hangisini daha iyi sonuç vereceğini öğrenmek için denemeler yaptım.

4 Nisan 2021

Yippppuuuuu, baharla birlikte daha oran olarak az da olsa bazı tohumlar yeşillendi, başlarını topraktan yukarı çıkardılar.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT